Psykoterapia

Mitä on kognitiivinen käyttäytymisterapia
Kognitiivinen käyttäytymisterapia (KKT) on tutkimusnäyttöön perustuva tehokas psykoterapeuttinen hoitomuoto useaan mielenterveyden vaikeuteen ja sairauteen. KKT:ssa keskitytään pääasiassa nykytilanteeseen liittyviin pulmiin ja niitä ylläpitäviin tekijöihin ottamalla huomioon myös yksilön elämänkokemukset ja oppimishistoria.
Terapia alkaa tutustumisella. Aluksi keskitymme ongelmien arvioitiin ja asetamme yhdessä terapialle tavoitteet. Terapiassa pyrimme tarkastelemaan miten ajatukset, tunteet ja käyttäytyminen vaikuttavat toinen toisiinsa osana ympäristön vuorovaikutusta. Hoidon tavoitteena on tunnistaa ja muokata mahdollisia haitallisia ajatusmalleja, käyttäytymisen tapoja sekä niitä ylläpitäviä tekijöitä. Terapia räätälöidään aina yksilöllisesti henkilön tarpeiden mukaan.
Terapiassa voidaan harjoitella erilaisia taitoja, kuten tietoisuustaitoja, rentoutumista, ongelmanratkaisutaitoja, ihmissuhdetaitoja tai tunnetaitoja. Harjoittelu voi tapahtua sekä vastaanotolla että erilaissa arjen ympäristöissä, kuten kotona, koulussa tai muussa vapaa-ajan ympäristössä. KKT:ssä otetaan aina huomioon asiakkaan kehitystaso ja hoito suunnitellaan sen pohjalta.
Lasten kanssa terapiassa käytetään apuna visuaalisia keinoja, kuten kuvia ja tunnemittareita sekä toiminnallisia menetelmiä, kuten pelejä, leikkejä, näyttelemistä tai videoita. Mitä nuoremmasta asiakkaasta on kyse, sitä vahvempi rooli vanhemmilla on hoidon suhteen. KKT:ssa hyödynnetään kotitehtäviä, joita asiakas suorittaa joko itsenäisesti tai esimerkiksi vanhemman avulla. Kotitehtävien merkitys on terapiassa opittujen taitojen tai terapiakäynnillä tehtyjen havaintojen yleistäminen asiakkaan arkeen.
Olen Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja sopimuskaudella 2023-2024 (+optiovuodet 2025 ja 2026)
Terapiapalvelut tarjoan suomen kielellä.